Primjene u medicini 

 Personalizirana regenerativna medicina općenito prihvaćena kao budućnost medicinskih znanosti

Nema sumnje da su matične stanice jedna od glavnih točaka na kojima će se graditi medicina u budućnosti. Nakon desetljeća uspješne primjene u liječenju različitih oboljenja i ozljeda, svake godine se postojećem popisu pridružuju nova oboljenja i napredni oblici liječenja.  

Iako dentalne matične stanice u medicini nisu korištene, znanstvenici snažno ističu svoju uvjerenost da će se ubrzo koristiti za liječenje raznih bolesti i ozljeda.

 

U nastavku smo Vam omogućili poveznicu putem koje se možete detaljnije informirati te će Vam njezin sadržaj pomoći uvidjeti koji tretmani i istraživanja se provode s matičnim stanicama.

Istraživanje i matične  stanice 

Nastavlja se napredak i uspjeh u liječenju s matičnim stanicama, što predstavlja jamstvo da će se matične stanice u budućnosti sve više koristi za liječenje bolesti. Među njima su brojne bolesti i ozljede koje se  smatraju neizlječivima. 

 

Ako želimo da tretman s matičnim stanicama bude uspješan, neophodne su stanice koje su kompatibilne s pacijentovim organizmom. Samo na taj način  se sprječava odbacivanje matičnih stanica i komplikacije povezane s time. Svakako je sigurnije i učinkovitije koristiti vlastite matične stanice.

Medicina budućnosti 

Personalizirana regenerativna medicina danas predstavlja ključ zdravlja. Terapija matičnim stanicama je prvi put korištena prije 50 godina, a danas se rutinski provodi kod pacijenata širom svijeta.  

 

Matične stanice koje se nalaze u mliječnim zubićima mogu se razviti u druge tipove stanica, što znači da mogu liječiti mnoga stanja i samim time sačuvati ili produžiti život.

 

Ove stanice mogu zamijeniti one koje su izgubljene ili oštećene prilikom povrede ili tijekom bolesti. Uzgajane pod određenim uvjetima, one mogu izgraditi organe, kosti, hrskavicu i tkivo. Matične stanice imaju i sposobnost obnove imunosnog sustava.

 

Mnoge ideje o liječenju koje su za prethodne generacije bile znanstvena fantastika, sada su postale stvarnost i koriste se u dobre svrhe svakog dana.

 

Ovdje je napravljen mali izbor istraživanja koja koriste matične stanice iz zuba i njihov potencijal za liječenje različitih oboljenja, kako biste dobili bolji uvid o značaju matičnih stanica iz zuba. 

 

Zapamtite da se matične stanice ne koriste samo za liječenje ozbiljnih oboljenja, već i za liječenje onih problema koji se javljaju uslijed prirodnog procesa starenja te u kozmetičkoj kirurgiji.

 

Sveobuhvatni pregled istraživanja vezanih za matične stanice iz zuba možete preuzeti ovdje: 

 

Terapija matičnim stanicama: Činjenice i fikcija

Terapija matičnim stanicama nije novost. Već 50 godina se žive stanice pohranjuju na toliko niskim temperaturama, da se dovode do stanja odgođene animacije, uspješno zaustavljajući procese starenja. 

Ove stanice se mogu odmrznuti bez gubitaka funkcionalnosti. Korištene tehnike krioprezervacije doslovno zaustavljaju proces starenja i čuvaju vitalne funkcionalne stanica za buduću upotrebu. Samo jedan od primjera gdje je ovakva pohrana uspjela jest 50 godina čuvana zamrznuta sperma pomoću koje je oplođena sačuvana jajna stanica stara 30 godina:

 

Medicinski tretmani koji su nekada smatrani znanstvenom fantastikom sada su znanstvena činjenica: 

 

 

 • Prvi IVF eksperiment

  koji je bio prihvaćen uz dosta cinizma, ove godine slavi 37. rođendan.  Danas, 2015. godine, preko 5 milijuna beba došlo je na svijet ovim putem.

 • Prva transplantacija ljudskog srca

  je provedena 1967. godine, a sada se svake godine napravi 3500 transplantacija srca te se to smatra „standardnom procedurom“.

 • 50.000 transplantacija koštane srži

  Samo u 2006. godini provedeno je 50.000 transplantacija koštane srži korištenjem terapije matičnim stanicama.

 • The Harris Review

  The Harris Review predviđa da će 1 od 3 osobe tijekom života trebati terapiju matičnim stanicama.