Što su matične stanice 

  Znate li kako se ponašaju i kakav utjecaj imaju na zdravlje?  

Matične stanice su osnovne stanice ljudskog tijela. Njihov je zadatak graditi i razvijati naš organizam te mu pružiti oporavak i regeneraciju tijekom cijelog života, što ih čini izuzetno korisnima za liječenje.

Uloga matičnih stanica je briga o nesmetanom funkcioniranju organizma te služe i kao  zamjena "umornim i oštećenim stanicama". U tankom crijevu, stanice crijevne sluznice se zamijene  svakih  3 do 7 dana, dok se crvene krvne stanice obnavljaju svakih 120 dana.

Ako matične stanice više ne obavljaju svoje funkcije, takav se slučaj tretira kao bolest ili poremećaj u funkcioniranju organizma.

Više informacija o matičnim stanicama

o_maticnih_celicah_01Matične stanice  predstavljaju okosnicu znanstvenog interesa. S vremenom su postale sve veći predmet zanimanja medicinskih stručnjaka, koji za cilj imaj uvođenje primjene matičnih stanica u medicinu kao vid terapije za regeneraciju ljudskog tkiva. Matične stanice su specijalizirane stanice koje imaju sposobnost umnožavanja i transformacije u niz različitih tipova stanica tkiva i organa. Terapija matičnim stanicama uključuje izlaganje stanica uvećavanju, zamjeni ili inicijaciji produkcije esencijalnih molekula ili matrica stanica koje nedostaju ili koje su oštećene uslijed bolesti, starosti ili neke traume. Trenutno, najčešći oblici terapije obuhvaćaju transfuziju krvi i trombocita te transplantaciju koštane srži. 

 

Transplantacija koštane srži je dobro utemeljen medicinski postupak uspješno korišten u liječenju različitih oblika kancerogenih bolesti i drugih ozbiljnijih bolesti. Ovo je bio začetnički rad u centru za istraživanje karcinoma Fred Hutchinson tijekom 50–ih i 70-ih godina, koji je svom predvodniku, E. Donnalu Thomasu, 1990. godine donio Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu. Prema svjetskom registru za transplantaciju koštane srži u svijetu je u 2002. godini izvršeno preko 45. 000 transplantacija koštane srži ili drugih hematopoetskih (krvnih) transplantata matičnih stanica. 

 

o_maticnih_celicah_02

To je mnoge istraživače uvjerilo da matične stanice imaju ogroman potencijal u liječenju bolesti koje se danas još ne tretiraju istima. Istraživači su istaknuli napredak u razvoju novih terapija korištenjem matičnih stanica za liječenje karcinoma, kao i neuroloških, imunoloških, genetskih, srčanih bolesti te oboljenja gušterače, jetre i degenerativnih oboljenja. Uspjeh aktualnih terapija i terapija matičnim stanicama koje su u razvoju ovisi od dostupnosti bogatog i obilnog izvora matičnih stanica. Krv iz pupkovine je izvor za jedan tip matičnih stanica. Praksa prikupljanja krvi iz pupkovine je pogodovala povećanju informacija o potencijalnoj terapijskoj vrijednosti matičnih stanica, a postala je i široko poznata i prihvaćena, počevši od prve uspješne transplantacije krvi iz pupkovine 1988. godine.

 

Iako je krv iz pupčanika bogata hematopoetskim matičnim ćelijama, ona ne sadrži značajan broj mezenhimalnih matičnih ćelija (MSCs). MSCs su multipotentne ćelije, tj. ćelije koje imaju sposobnost da se razviju u različite ćelijske tipove kao odgovor na određeni signal iz okoline. Pokazalo se da se matične stanice mogu diferencirati u stanice kosti (osteoblaste), stanice masnog tkiva (adiopocite), stanice jetre (hepatocite) i stanice hrskavice (hondrocite), kao i mišićne stanice (miocite) i nervne stanice (neuroni). To znači da one imaju ogroman potencijal za buduću terapijsku upotrebu.

Koja je prednost matičnih stanica iz mliječnih zuba? 

Matične stanice nađene u zubima su sposobne liječiti stanja kao što su:

 • Koža

  Presađivanje kože nakon opeklina ili rekonstruktivna kirurgija

 • Masne stanice

  Za rekonstruktivnu kirurgiju

 • Obnavljanje živaca

  U kralježničnoj moždini, periferni živčani sistem i oštećenja mozga

 • Zubi

  Popravak ili zamjena zuba

U odgovarajućem okruženju mogu se formirati ljudski organi. 

 • Matične stanice su posebne po tome što se mogu pretvoriti u druge tipove stanica, što naglašava njihov veliki potencijal u medicini.

 • U odgovarajućim uvjetima, matične stanice mogu razviti tijela hrskavice, kosti i tkiva, što znači da mogu biti u funkciji zamjenskih stanica uslijed ozljeda, nastale bolesti ili oštećenja tkiva. Uz navedeno, još jedna bitna funkcija matičnih stanica jest poboljšanje imunosnog sustava.

 • Ukoliko mislite da je navedeno nemoguće, razuvjerit ćemo Vas činjenicom da dosadašnja medicinska dostignuća i istraživanja svjedoče o tome da znanost donosi promjene i pomjera granice koje se čine nemogućim.

Činjenice o matičnim stanicama

 • Terapija matičnim stanicama nije novost

 • Žive stanice se pohranjuju već 50 godina ne gubeći na svojoj funkcionalnosti

 • Samo u 2006. godini provedeno je 50.000 transplantacija koštane srži korištenjem terapije matičnim stanicama

 • The Harris Review (dr. Harris USA 2008.) predviđa da će jednoj od 3 osobe tijekom života biti potrebna terapija matičnim stanicama

 • Matične stanice su bolje što su ranije uzete i sačuvane

 • Dentalne matične stanice su najbolji izvor stanica

 • Dentalne matične stanice se dobivaju nakon što mliječni zub ispadne prirodnim putem

 • Terapija matičnim stanicama je široko priznata kao budućnost medicine

 Dentalne matične stanice  

 Uzete su vrlo lako i bez ometanja. 

O stomatološkim stanicama 

Terapija matičnim stanicama u kojoj ne postoji rizik da ih tijelo odbaci je jedna od najperspektivnijih metoda liječenja oboljenja i zaštite zdravlja budućih generacija. Dakle, trenutna zaliha zdravih stanica je presudna.

 

Matične stanice se nalaze u različitim dijelovima ljudskog tijela, a najviše ih ima u koštanoj srži  i krvi iz pupkovine. Sada je dokazano da su i dječji zubi bogat izvor odraslih matičnih stanica kojima se može liječiti i izliječiti velik broj bolesti.

 

Zašto dentalne matične stanice?

 • Vaše dijete će u periodu od približno 5 godina izgubiti 12 mliječnih zubića.

 • Ovaj vremenski period znači veću mogućnost za dobivanje održivih stanica za pohranu, a proces je potpuno neinvazivan. Banka BioEden je također imala uspjeha pri vađenju, testiranju i čuvanju odraslih umnjaka.

 • Stanice zuba su prilagodljive i mogu se upotrijebiti, npr. u liječenju srčanih bolesti i Alzheimera.

Koliko je jednostavno pohraniti dentalne matične stanice?