Povijest 

    BioEDEN je prva banka matičnih stanica  

BioEDEN je prva banka matičnih stanica koja nudi mogućnost pohranjivanja stomatoloških matičnih stanica dobivenih iz zubne pulpe djece (mliječnih zuba), kao i umnjaka. Kompanija je započela poslovanje u 2003. godini u  u Austrinu, Texasu (SAD), gdje posjeduje laboratorije za obradu  i pohranu matičnih stanica za korisnike u Americi. Ono što čini kompaniju BioEDEN jedinstvenom jest patentirani postupak, čiji rezultat  je pohrana korisnih mezenhimalnih matičnih stanica, kao i činjenica da smo se specijalizirali isključivo za obradu i pohranu matičnih stanica iz zubne pulpe.  

 

BioEDEN danas ima matične stanice pohranjene u tri laboratorija – SAD, EU i Aziji.

Osim toga, već planira nova širenja i na taj način će i dalje biti vodeća banka stomatoloških matičnih stanica u svijetu.

Terapija matičnim stanicama nije nova stvar. Već 50 godina se žive stanice pohranjuju na tako niskim temperaturama, da se dovode u stanje odgođene animacije, uspješno zaustavljajući procese starenja. Ove stanice se kasnije odmrzavaju bez gubitaka funkcionalnosti. Korištene tehnike krioprezervacije doslovno zaustavljaju proces starenja i čuvaju vitalne funkcionalne stanice za buduću upotrebu. Samo jedan od primjera gdje je ovo tehnika bila uspješna jest 50 godina čuvana zamrznuta sperma pomoću koje je oplođena sačuvana jajna stanica stara 30 godina

Niz terapija koje su nekad smatrane znanstvenom fantastikom sada su znanstvena činjenica. 

 • Prvi eksperiment oplodnje

  Ove se godine obilježava 36 godina od prvog eksperimenata 'in vitro' oplodnje, koja je privukla puno cinizma. Danas, u 2014. godini, na svijetu se nalazi više od 5 milijuna djece koja su začeta na ovaj način.

 • Prva transplantacija srca

  Prva transplantacija ljudskog srca je izvršena 1967 godine. Danas se svake godine obavlja više od 3500 takvih transplantacija koje su smatrane "normalnom procedurom".

 • Transplantacije koštane srži

  Samo u 2006, obavljeno je 50.000 transplantacija koštane srži pomoću terapije matičnim stanicama.

 • Ocjena Harris Review

  Ocjena Harris Review-a pretpostavlja da će jednoj od tri osobe u životu biti potrebno liječenje matičnim stanicama.

Izjave eksperata