Najčešća pitanja i odgovori 

 Odličan način prikupljanja informacija 

Početak  

 • All
 • kako-začeti
Gdje mogu dobiti više informacija?

Za više informacija dostupni smo putem telefonskog broja + 385 1 644 7790 i putem drugih kontakata kontaktima.

Kako mogu naručiti uslugu?

Uslugu naručite putem telefonskog broja + 385 1 2644 7790 ili pošaljite narudžbenicu.

Kolika je naknada za uslugu?

Cijenu usluge i uvjete plaćanja možete pogledati ovdje.

Kako odrediti da dijete pokazuje znakove da će zub ispasti?

Po narudžbi, poslat ćemo Vam paket s cjelokupnim sadržajem neophodnim za siguran prijevoz zuba u laboratorij kompanije BioEDEN.

Zašto je potreban uzorak krvi?

Naše poslovanje je regulirano od strane Službe za ljudska tkiva HTA (Human Tissue Authority) u Velikoj Britaniji, što nas obavezuje da prikupimo mali uzorak krvi Vašeg djeteta za testiranje na HIV, sifilis te hepatitis B i C u roku od 7 dana nakon ispadanja zuba. Ovo je standardna analiza krvi i pomaže da se uzorak Vašeg djeteta dodatno osigura za buduću upotrebu.

Prikupljanje zuba

 • All
 • pošiljanje-zoba
Šta se događa ukoliko ne uspijem dostaviti uzorak krvi u roku od 7 dana nakon ispadanja zubića?

Prema odredbama Europske unije i britanskog zakona, BioEden je u obavezi osigurati provođenje uzimanja i testiranje krvi za svakog davatelja u roku od 7 dana od pohrane zuba, u čemu ne smije biti odstupanja. Uzorci klijenata za koje ne uspijemo dobiti rezultate serološkog nalaza krvi u okviru traženog vremenskog roka, neće biti prihvaćeni, a klijenti neće imati pravo na povrat novca.

Može li se zub poslati poštom?

Da, ali ne i prikupljene matične stanice. Paket koji Vam šaljemo nakon prijave sadrži instrukcije o slanju zuba.

Pohrana i preuzimanje

 • All
 • postopek-shranitev
Na kojoj temperaturi se čuvaju stomatološke matične stanice?

Nakon što se izoliraju iz pulpe zuba i nakon što se utvrdi njihova vitalnost, stanice se čuvaju na -196,5 °C.

Šta se događa u slučaju potrebe stanica zuba?

Vi ćete morati popuniti jedan formular kako biste zatražili stanice, a drugi formular će se tražiti od primatelja (osobe/ustanove koja prima stanice). Primatelj će biti odgovoran za prikupljanje stanica.

Šta se događa ukoliko prestanem plaćati naknadu za uslugu?

Zadržavamo pravo uklanjanja uzorka iz banke u skladu sa zakonom.

Šta radite sa stanicama zuba mog djeteta tijekom godina pohrane?

Čuvamo stanice na registrirano ime djeteta te ih nastavljamo čuvati onoliko dugo koliko možete održati ugovor s nama.

Koliko dugo se čuva uzorak?

Vaš uzorak matičnih stanica iz zuba se može čuvati sve dok Vi održavate ugovor s nama.

Na koji način jamčite sigurnost stanica zuba mog djeteta i povjerljivost informacija koje Vam dajem?

Naš laboratorij se nalazi u zgradi s visokim stupnjem zaštite, ograničenim pristupom i s osiguranjem koje radi 24 sata dnevno. Čim primimo Vaš nalog o pohrani stanica zuba, mi Vam dodjeljujemo jedinstveni referentni broj koji registrira ime i datum rođenja Vašeg djeteta. Svi naši postupci su regulirani od strane Službe za ljudsko tkivo (HTA) te smo također obvezani Zakonom o zaštiti podataka.

Mogu li ja donirati stanice?

Kada se prijavite za uslugu BioEden-a, bit će Vam ponuđena mogućnost pristanka na doniranje dodatnih stanica zuba. BioEden će osigurati da se ove stanice koriste u vodećim akademskim i kliničkim istraživačkim centrima u cilju podrške daljnjeg napretka ove tehnologije na području kliničkih primjena. BioEden će ove stanice samo proslijediti istraživačima koji s etičke strane imaju punu dozvolu za rad te će od strane našeg savjetodavnog tima biti upućivani na najprikladnija istraživanja. Stanice će biti donirane u skladu s najvećim regulatornim odredbama i anonimnost darivatelja bit će sigurna u svakom trenutku.

Kakva je procedura?

 • All
 • kako-poteka-postopek
Prvi korak – prikupljanje zuba

Prijavite se kod nas i mi ćemo Vam poslati set za uzimanje zuba sa svim neophodnim informacijama za realizaciju procedure. Informirajte se prije ispadanja ili vađenja zuba, s obzirom da je presudno vrijeme koji slijedi odmah nakon vađenja ili ispadanja zuba.

Pažljivo prateći uputstva, zub morate staviti i zapakirati u kutiju koju smo Vam poslali. Zatim nas kontaktirajte kako bismo mi organizirali sve što je neophodno kako bi se set pravovremeno poslao i bio primljen u laboratorij BioEden-a u roku od 48 sati, što povećava mogućnost za uspješno izoliranje vitalnih matičnih stanica iz zuba.

Molimo Vas da u roku od 7 dana od ispadanja zuba organizirate uzimanje uzorka krvi Vašeg djeteta i da nam taj uzorak dostavite u predviđenom pakiranju za prikupljanje krvi koje ste dobili u setu.

Drugi korak – Izolacija matičnih stanica iz zuba

Kada zub stigne u laboratorij, naši znanstvenici brzo rade kako bi sakupili stanični materijal. Čim se stanice izoliraju iz zuba, utvrđujemo njihovo stanje i vitalnost.

Treći korak – pohrana matičnih stanica iz zuba

Nakon što se utvrdi broj zdravih, nekontaminiranih matičnih stanica zuba koje su pogodne za zdrav rast i buduće liječenje, one se krioprezerviraju i čuvaju za budućnost Vaše obitelji. Dobivena količina stanica iz svakog zuba se dijeli na dva odvojena uzorka te se zatim krioprezervira. Naš patentirani proces omogućava čuvanje ovih vrijednih matičnih stanica i za odraslo doba davatelja. Tako se osigurava potencijal za liječenje bolesti i oboljenja onda kada je to najpotrebnije. Mi razumijemo Vašu stalni interes za Vašu investiciju te zato stalno informiramo sve naše klijente o najnovijim dostignućima u području istraživanja matičnih stanica i njihove primjene. Također, stalno provjeravamo sve naše procese obrade, kako bi osigurali pridržavanje standarda i rad u skladu sa strogim regulatornim propisima.

BioEden proces

 • All
 • postopek-podjetja-bioeden
Šta se događa ukoliko ne uspijem dostaviti uzorak krvi u roku od 7 dana nakon ispadanja zubića?

Prema odredbama Evropske unije i britanskog zakona BioEden je u obavezi da obezbijedi sprovođenje uzimanja i testiranje krvi za svakog donora u roku od 7 dana od skladištenja zuba i tu ne smije biti odstupanja. Uzorci klijenata za koje ne uspijemo da dobijemo rezultate serološkog nalaza krvi u okviru traženog vremenskog roka, neće biti prihvaćeni, a klijenti neće imati pravo na povrat novca.

Što BioEden čini drugačijim?

BioEden je prva banka matičnih stanica iz zuba u svijetu i jedini specijalist u ovom području. Prvi smo započeli izdvajanje stanica iz zuba te je samim time naš jednostavni proces patentiran i jedinstven.
Neke kompanije jednostavno čuvaju cijeli zub, dok druge čuvaju zubnu pulpu. BioEden ide korak dalje i izdvaja stanice iz pulpe prije njihovog zamrzavanja. Mi obavljamo i godišnju provjeru, kako bismo osigurali da se u našem procesu mogu izolirati mezenhimalne matične stanice.
Zašto pristati na bilo što osim najboljeg?

Kakve stanice se nalaze u zubu?

 • All
 • matične-celice
 • category
O stanicama zuba

Terapija matičnim stanicama, bez straha od odbacivanja, nudi jednu od najperspektivnijih opcija za liječenje kliničkih stanja, povreda, bolesti te očuvanje zdravlja budućih generacija. Matične stanice su kod ljudi prisutne u različitim dijelovima tijela, a najpoznatije su one u koštanoj srži, krvi i krvi iz pupkovine.
Sada je dokazano da se u mliječnim zubićima nalazi obilan izvor odraslih matičnih stanica sa potencijalom liječenja velikog broja bolesti i oboljenja. Pulpa mliječnih zubića kod djece generalno sadrži niz vrijednih odraslih stanica:
Mezenhimalne matične stanice. Stanice sa sposobnošću izgradnje nekoliko vrsta tkiva. Hondrociti. Stanice sa sposobnošću izgradnje hrskavice te su zbog toga idealne za liječenje artritisa ili povreda zglobova.
Osteoblasti. Stanice sa sposobnošću izgradnje kosta.
Adipociti. Stanice sa sposobnošću obnove oštećenog srčanog tkiva, npr. nakon srčanog udara. Također, idealne su za rekonstruktivnu operaciju lica.
Proces BioEden-a je takav da se u trenutku obrade prikupljaju sve stanice koje se potencijalno nalaze u pulpi zuba. Izdvajanje stanica iz zuba je patentiran proces u vlasništvu BioEden-a.

Šta se događa ukoliko ne možete izolirati stanice iz zuba?

Odmah ćemo Vam poslati pismo i informirati Vas da je proces bio neuspješan. Ukoliko Vaše dijete još uvijek ima zdrav zubić koji nije ispao, mi ćemo proces ponoviti besplatno kao dio naše usluge.

Kako mogu dobiti informacijski paket?

Informacijski paket

Ime i prezime:*

E-Mail:*

Adresa*

Poštanski broj i mjesto *

Mobilni telefon: *

Šta ako su djetetu ispali svi zubići?

Ukoliko ne uspijemo izolirati stanice iz zuba Vašeg djeteta i ustanovimo da više nema zubića koji su ostali, mi ćemo Vam vratiti uplaćeni iznos, zadržavši svega 250 € za pokrivanje troškova poštarine i pakiranja.

Informirate li me kada se matične stanice iz zuba pohrane?

Da, tada Vam šaljemo certifikat, koji potvrđuje da su matične stanice iz zubića uspješno sačuvane.

Tko posjeduje matične stanice iz zuba djeteta?

Do djetetove 18. godine, vlasništvo matičnih stanica iz zuba djeteta pripada roditelju ili staratelju. Zatim se puno vlasništvo prenosi na davatelja.

Koliko traje proces zaleđivanja matičnih stanica iz zuba djeteta?

Mi ćemo izolirati stanice iz zuba u roku od 24 sata nakon prijema. Nakon uspješne izolacije koja prati našu strogu proceduru i prema odredbama certifikata Službe za ljudsko tkivo (HTA), mi ćemo krioprezervirati stanice pod Vašim jedinstvenim referentnim brojem. Cjelokupan proces izdvajanja matičnih stanica iz zuba traje između 12 i 21 dan.

Mogu li poslati bilo koji zub djeteta koji ispadne?

Postoji 12 korisnih zuba. To su centralni sjekutići, lateralni sjekutići i očnjaci. To je 6 gornjih prednjih zuba i 6 donjih prednjih zuba. U setu ćete dobiti dijagram pomoću koga ćete moći identificirati zubiće. U svakom slučaju prihvaćamo umnjake ukoliko su ostali zubi već izvađeni.

Što ukoliko zub djeteta ispadne prije nego što stigne set?

Jednostavno stavite zub u šalicu mlijeka u frižider. Ukoliko se niste već prijavili, pozovite nas na + 385 1 644 7790 kako bismo završili proces registracije i osigurali plaćanje u cjelini. Nakon toga ćemo organizirati slanje seta u roku od 24 sata. Ukoliko ste se već prijavili, pozovite nas na + 385 1 644 7790 kako biste saznali kada će Vaš set stići.

Mogu li darovati stanice?

Kada se prijavite za uslugu BioEden-a, bit će Vam ponuđena mogućnost pristanka na darivanje dodatnih stanica zuba. BioEden će osigurati korištenje ovih stanica u vodećim akademskim i kliničkim istraživačkim centrima u cilju podrške daljnjeg napretka ove tehnologije na području kliničkih primjena. BioEden će ove stanice samo proslijediti istraživačima koji s etičke strane imaju punu dozvolu za rad te će od strane našeg savjetodavnog tima biti upućivani na najprikladnija istraživanja. Stanice će biti darovane u skladu s najvećim regulatornim odredbama i anonimnost darivatelja bit će sigurna u svakom trenutku. Darivanje stanica je stvar izbora. Ukoliko se ne želite suglasiti s donacijom, BioEden će jednostavno sačuvati matične stanice za Vaše dijete

Kakva je procedura?

Nemojte čekati da Vašem djetetu počnu ispadati zubići prije nego što donesete odluku. Prijavite se sada i pratite našu jednostavnu proceduru u 3 koraka da biste odmah bili spremni da zubiće sigurno pošaljete u neki od naših najbližih laboratorija. Uvijek provjerite pere li Vaše dijete redovito zubiće (barem dva puta dnevno) te koristi li tekućinu za ispiranje usta.

Prvi korak – prikupljanje zuba - Prijavite se kod nas i mi ćemo Vam poslati set za uzimanje zuba. Set sadrži sva uputstva koja lako možete pratiti. Pročitajte ih prije ispadanja ili vađenja zuba. Presudno je ono vrijeme odmah nakon ispadanja ili vađenja zuba. Pažljivo prateći uputstva, zub morate staviti i zapakirati u kutiju koju smo Vam poslali. Zatim nas kontaktirajte, a mi ćemo organizirati pravovremeno slanje set kako bi se isti primio u laboratoriju BioEden-a u roku od 48 sati, što povećava šansu za uspješno izoliranje vitalnih matičnih stanica iz zuba. Molimo Vas da u roku od 7 dana od ispadanja zuba organizirate uzimanje uzorka krvi Vašeg djeteta i da nam taj uzorak dostavite u predviđenom pakiranju za prikupljanje krvi koje ste dobili u setu.

Drugi korak – Izolacija matičnih ćelija iz zuba - Kada zub stigne u laboratorij, naši znanstvenici brzo rade kako bi sakupili stanični materijal. Čim se stanice izoliraju iz zuba, utvrđujemo njihovo stanje i vitalnost.

Treći korak – pohrana matičnih stanica iz zuba – Nakon što se utvrdi broj zdravih, nekontaminiranih matičnih stanica zuba, koje su pogodne za zdrav rast i buduće liječenje, one se krioprezerviraju i čuvaju za budućnost Vaše obitelji. Dobivena količina stanica iz svakog zuba se dijeli na dva odvojena uzorka te se zatim krioprezervira. Naš patentirani proces omogućava čuvanje ovih vrijednih matičnih stanica i za odraslo doba davatelja. Na ovaj način se osigurava potencijal za liječenje bolesti i oboljenja onda kada je to najpotrebnije. Mi razumijemo Vaš stalan interes za Vašu investiciju te zato stalno informiramo sve naše klijente o najnovijim dostignućima u području istraživanja matičnih stanica i njihove primjene. Također, stalno provjeravamo sve naše procese obrade, kako bi osigurali pridržavanje standarda i rad u skladu sa strogim regulatornim propisima.

VIŠE INFORMACIJA O MATIČNIM STANICAMA

 • All
 • več-o-matičnih-celicah
Autologno naprema alogenom?

BioEden nudi pohranu stanica isključivo za autolognu upotrebu. Autologni transplantat matičnih stanica je pripremljen od pacijentovih vlastitih stanica. Prednost u odnosu na alogene transplantate matičnih stanica je to što ovdje ne može doći do reakcije odbacivanja imunosnog sustava ili tkiva, nije potrebna imunosupresivna terapija te je znatno smanjen rizik od prenošenja zaraznih bolesti.

 Korisne poveznice 

 Popis uglednih organizacija koje se bave matičnim stanicama

 • Sveučilište Duke

  Američko Sveučilište Duke je jedna od organizacija s najvećim kliničkim studijama, a i povezana je s najuspješnijim liječenjima.

 • Međunarodna udruga za istraživanje matičnih stanica

  Organizacija ISSCR ili Međunarodna udruga za proučavanje matičnih stanica je vjerodostojna organizacija koja pruža mnoge odgovore i koja je razjasnila niz činjenica.

 • Klinika trials.org

  Uslugu omogućava američki National Institutes of Health, a olakšava traženje trenutno aktivnih kliničkih studija. Klikom na ovu poveznicu dobit ćete bolji osjećaj o stvarnoj veličini ove medicinske grane, a možete pročitati i detalje o rezultatima pojedinih kliničkih ispitivanja.

 • Nacionalna zaklada matičnih stanica Australije

  Australska organizacija koja brine o podacima pacijenata, a zastupa znanstvenike i liječenje.