Postupak 

 Saznajte više o procesu u 5 jednostavnih koraka  

Pohrana matičnih stanica iz mliječnih zuba je vrlo jednostavan proces, a uzimajući u obzir smjernice, možete i sami spremiti mliječni zub za transport. Za bilo koje pojašnjenje i pomoć uvijek smo dostupni putem telefonskog broja + 385 1 644 7790 i ostalih kontakata.

 • Čak i prije nego što se mliječni zub počne klimati, potrebno je kontaktirati nas i pretplatiti se na usluge. Poslovni savjetnik BioEDEN-a će Vas nazvati te Vam ponuditi sve neophodne informacije. Bit ćemo na raspolaganju i odgovoriti na sva Vaša pitanja, ponuditi sve informacije vezane za plaćanje usluge, predaju dokumentacije te ćemo dati i detaljnu prezentaciju usluge.

 • U drugom koraku dobit ćete poštom "paket za čuvanje zuba" koji sadrži sve što Vam je potrebno za učinkovito i sigurno spremanje zuba i slanje uzorka u laboratorij. Isto tako, mi ćemo Vam poslati broj telefona putem kojega smo Vam na raspolaganju za sva pitanja i pomoć.

 • Treći korak se odvija kada mliječni zub Vašeg djeteta ispadne. Tada će biti potrebno poslati ga u “paketu za čuvanje zuba” na našu adresu.  Kada ste zub sigurno pohranili u paket, nazovite nas i mi ćemo organizirati prijevoz do laboratorija u Engleskoj. Stručno osoblje će koristiti patentirani proces koji rezultira vađenjem matičnih stanica iz mliječnog zuba. U umjetnom okruženju će se povećati njihov broj na broj koji je pogodan za korištenje u medicini, ali tek nakon što se potvrdi vitalnost.

 • O napretku i uspješnosti procesa ćemo Vas informirati, a Vaš sljedeći zadatak bit će dostavljanje uzorka djetetove krvi kako bi se zadovoljile potrebe seroloških testova. Uzorak se može dobiti u najbližem laboratoriju svih većih zdravstvenih centara ili na drugi odgovarajući način od kvalificiranih zdravstvenih stručnjaka. Neophodno je da pošaljete djetetovu krv u roku od 7 dana nakon što je zub ispao.

 • Posljednji korak je  pohrana i zaštita zubnih matičnih stanica Vašeg djeteta za buduću upotrebu. Ostat ćemo u kontaktu s Vama, a mi Vas uvjeravamo da će matične stanice Vašeg djeteta biti lako dostupne u slučaju potrebe i da ćemo pomoći u svakom koraku. Za sva dodatna pitanja i informacije, uvijek ćemo Vam biti na raspolaganju.

Pogledajte demonstraciju u sljedećem videu

 Primjene u medicini 

 Personalizirana regenerativna medicina općenito prihvaćena kao budućnost medicinskih znanosti

Nema sumnje da su matične stanice jedna od glavnih točaka na kojima će se graditi medicina u budućnosti. Nakon desetljeća uspješne primjene u liječenju različitih oboljenja i ozljeda, svake godine se postojećem popisu pridružuju nova oboljenja i napredni oblici liječenja.  

Iako dentalne matične stanice u medicini nisu korištene, znanstvenici snažno ističu svoju uvjerenost da će se ubrzo koristiti za liječenje raznih bolesti i ozljeda.

 

U nastavku smo Vam omogućili poveznicu putem koje se možete detaljnije informirati te će Vam njezin sadržaj pomoći uvidjeti koji tretmani i istraživanja se provode s matičnim stanicama.

Istraživanje i matične  stanice 

Nastavlja se napredak i uspjeh u liječenju s matičnim stanicama, što predstavlja jamstvo da će se matične stanice u budućnosti sve više koristi za liječenje bolesti. Među njima su brojne bolesti i ozljede koje se  smatraju neizlječivima. 

 

Ako želimo da tretman s matičnim stanicama bude uspješan, neophodne su stanice koje su kompatibilne s pacijentovim organizmom. Samo na taj način  se sprječava odbacivanje matičnih stanica i komplikacije povezane s time. Svakako je sigurnije i učinkovitije koristiti vlastite matične stanice.

Medicina budućnosti 

Personalizirana regenerativna medicina danas predstavlja ključ zdravlja. Terapija matičnim stanicama je prvi put korištena prije 50 godina, a danas se rutinski provodi kod pacijenata širom svijeta.  

 

Matične stanice koje se nalaze u mliječnim zubićima mogu se razviti u druge tipove stanica, što znači da mogu liječiti mnoga stanja i samim time sačuvati ili produžiti život.

 

Ove stanice mogu zamijeniti one koje su izgubljene ili oštećene prilikom povrede ili tijekom bolesti. Uzgajane pod određenim uvjetima, one mogu izgraditi organe, kosti, hrskavicu i tkivo. Matične stanice imaju i sposobnost obnove imunosnog sustava.

 

Mnoge ideje o liječenju koje su za prethodne generacije bile znanstvena fantastika, sada su postale stvarnost i koriste se u dobre svrhe svakog dana.

 

Ovdje je napravljen mali izbor istraživanja koja koriste matične stanice iz zuba i njihov potencijal za liječenje različitih oboljenja, kako biste dobili bolji uvid o značaju matičnih stanica iz zuba. 

 

Zapamtite da se matične stanice ne koriste samo za liječenje ozbiljnih oboljenja, već i za liječenje onih problema koji se javljaju uslijed prirodnog procesa starenja te u kozmetičkoj kirurgiji.

 

Sveobuhvatni pregled istraživanja vezanih za matične stanice iz zuba možete preuzeti ovdje: 

 

Terapija matičnim stanicama: Činjenice i fikcija

Terapija matičnim stanicama nije novost. Već 50 godina se žive stanice pohranjuju na toliko niskim temperaturama, da se dovode do stanja odgođene animacije, uspješno zaustavljajući procese starenja. 

Ove stanice se mogu odmrznuti bez gubitaka funkcionalnosti. Korištene tehnike krioprezervacije doslovno zaustavljaju proces starenja i čuvaju vitalne funkcionalne stanica za buduću upotrebu. Samo jedan od primjera gdje je ovakva pohrana uspjela jest 50 godina čuvana zamrznuta sperma pomoću koje je oplođena sačuvana jajna stanica stara 30 godina:

 

Medicinski tretmani koji su nekada smatrani znanstvenom fantastikom sada su znanstvena činjenica: 

 

 

 • Prvi IVF eksperiment

  koji je bio prihvaćen uz dosta cinizma, ove godine slavi 37. rođendan.  Danas, 2015. godine, preko 5 milijuna beba došlo je na svijet ovim putem.

 • Prva transplantacija ljudskog srca

  je provedena 1967. godine, a sada se svake godine napravi 3500 transplantacija srca te se to smatra „standardnom procedurom“.

 • 50.000 transplantacija koštane srži

  Samo u 2006. godini provedeno je 50.000 transplantacija koštane srži korištenjem terapije matičnim stanicama.

 • The Harris Review

  The Harris Review predviđa da će 1 od 3 osobe tijekom života trebati terapiju matičnim stanicama.

 Povijest upotrebe 

 Personalizirana regenerativna medicina općenito prihvaćena kao budućnost medicinskih znanosti

Budite svjesni da se neće još dugo govoriti o matičnim stanicama kao o ''nečemu novome'' te da mnoga liječenja koja su u prošlosti smatrana "eksperimentalnima", danas masovno spašavaju živote pacijenata.

Matične stanice, posebice one koštane srži, koristile su se za transplantaciju prvi put 1959. godine, kada je francuski liječnik Georges Mathé  proveo liječenje petorice radnika Instituta za nuklearnu fiziku „Boris Kidrich“ u Vinči, koji su pretrpjeli štetu na koštanoj srži zbog izloženosti radijaciji. Iako  prvi pokušaji nisu bili uspješni, dr. Mathé  je kasnije proveo uspješnu upotrebu matičnih stanica za liječenje leukemije.

 

Inače, začetnicima liječenja uz pomoć matičnih stanica najčešće se smatra tim stručnjaka s Istraživačkog centra Fred Hutchinson u SAD-u, na čelu s dr. E. Donnall Thomas, koji su između pedesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća proveli brojna presađivanja koštane srži. Dr. Thomas E. Donnall je za ovaj izuzetan korak u području medicine nagrađen Nobelovom nagradom.

 

Sljedeći važan korak zabilježen je 1968. godine, kada je dr. Robert Good  uspješno proveo transplantaciju matičnih stanica po prvi put za bolest koja nije bila rak. Stoga je dokazano da se matične stanice mogu upotrijebiti za liječenje raznih bolesti.

Povijest matičnih stanica  

 • Doktori Till i McCulloch dokazuju postojanje matičnih stanica

 • Matične stanice pronađene u krvi iz pupkovine

 • Matične stanice pronađene u zubima

 • U SAD-u osnovan BioEden, prva banka dentalnih matičnih stanica

 • BioEden dolazi u Europu

 • BioEden se širi na Aziju, iste godine kada su kirurzi djetetu transplantirali novu traheju napravljenu od matičnih stanica kako bi obnovili njegove dišne puteve

 • Matične stanice iz zuba upotrijebljene u terapiji kod čovjeka

 • BioEden bilježi pohranu preko 25 milijardi matičnih stanica iz dječjih mliječnih zuba te je aktivan u 21 zemlji

 • BioEden uvodi opcije članstva kako bi osigurao da terapija matičnim stanicama bude realnost koju si svi mogu priuštiti