Nova nada za pacijente pogođene moždanim udarom – matične stanice!

Liječenju moždanog udara pridana je nova dimenzija, s obzirom da su istraživači došli do značajnog napretka u liječenju posljedica moždanog udara. Utvrđeno je da su matične stanice također korisne za rehabilitaciju pacijenata koji su pretrpjeli posljedice uslijed moždanog udara.

Do samog moždanog udara dolazi na taj način da ugrušak krvi sprječava protok kisika u mozak, što dovodi do gubitka moždanog tkiva. Trenutačno je jedina opcija liječenja ugruška razbijanje istog, što mora biti učinjeno najkasnije četiri i pol sata nakon moždanog udara, kako bi posljedice gubitka moždanog tkiva bile što manje.

Moždani udar je u modernom svijetu vrlo čest. Na primjer, samo u Njemačkoj utječe na do 320.000 ljudi godišnje. Približno polovica pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar suočava se a trajnim posljedicama, a odgovarajuću terapijsku pomoć dobije tek svaki četvrti pacijent.

Stanfordsko sveučilište, Kalifornijski institut za regenerativnu medicinu u San Franciscu te Transfuzijski centar za regenerativnu medicinu u Leipzigu (TRM) udružili su snage u svrhu produženja vremenskog roka za nužno početno liječenje pacijenata nakon moždanog udara u obliku projekta ”Sirius”.

Postupak je takav da se, nakon moždanog udara, matične stanice unose u područje zahvaćeno moždanim udarom te iste time potiču obnavljanje oštećenih živčanih stanica. Johannes Boltze, vođa projekta pri TRM je obrazložio: ”Ovaj proces povećava vrijeme za uspješnu intervenciju za tjedan dana ili čak nekoliko tjedana.” Istraživači iz Leipziga testiraju vremenski pomak intervencijom na ovcama, u cilju stimulacije liječenja s matičnim stanicama na čovjeku.

Na Institutu Fraunhofer, ustanovi za liječenje matičnim stanicama i imunologiju, ova vrsta istraživanja se provodi već više od šest godina te ova studija na većim životinjama predstavlja veliki svjetski korak naprijed.

SHARE

Leave a reply